Monaster Boice

2012-01-07 | 11:32:41 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
jag kom på vad boice är döpt efter!
Någe tron i irrland, läste de på Google.se
Är ganska säker på att han fått sitt namn efter det, eftersom han är imoprt ifrån irrland och okänd ras/härstamning :)


Såhär stod det: (översatt med google translate, så de är inte ren svenska xD)

Monasterboice (Mainistir Bhuithe) är en intressant monastiska plats nära Drogheda i County Louth. Den imponerande ruiner inkluderar en stor kyrkogård, två kyrkor, en av de högsta runda torn i Irland och två av de högsta och bästa höga kors.

Historia
Monasterboice sägs ha grundats av St Buithe (d. 520), en anhängare av S: t Patrick, i slutet av 5: e talet. (Det finns bevis för att platsen hade förkristna religiös betydelse också.) Det är från St Buithe att Boyne floden fått sitt namn. Enligt legenden besteg helgonet direkt till himlen via en stege ned från ovan.

Bosättningen fångades av invaderande vikingar i 968 AD, som då var omfattande utvisats av Donal, Irlands High kungen av Tara. St Buithe kloster var ett viktigt centrum för andlighet och stipendium till cistercienserna kom till närliggande Mellifont Abbey i 1142, varefter Monasterboice minskat.

Att se:
Monasterboice har många intressanta funktioner att utforska, men det klara höjdpunkt är dess enastående högt kors. Precis väggmålningar och skulpturer kyrkan förde dessa magnifika exempel på Celtic konst Bibeln till liv för dem som inte kunde läsa (som var de flesta människor).

Muirdach Cross (Södra korset)
Korset nära ingången till platsen är Muirdach Cross (aka Muiredach Cross). Den härstammar från 900 till 923 AD och står 5,5 m (16 fot) lång. Den är uppkallad efter en abbot som nämns i inskriften på basen: "En bön för Muirdach för vilken korset gjordes."

Ristningarna har inte alla varit säkert identifierad, men på den östra ansikte, nerifrån och upp, de verkar representera: nedgången av Adam och Eva och mordet på Abel, David och Goliat, Moses att föra vatten från berget till israeliterna , de tre vise männen med gåvor till Maria och Jesus.

I mitten av korset på östra ansiktet föreställer den yttersta domen, med de sparade (som leds av David med en harpa) på Kristi höger och de fördömda på hans vänstra, ovan som Paulus i öknen. Dessa till synes oberoende scener kan anslutas med teman om synd, dom och försoning.

Den västra ansikte Muirdach kors fokuserar på Nya testamentet och skildrar, nerifrån och upp: gripandet eller hån av Kristus (som bär en dräkt och bär en spira), tvivlande Thomas med en annan figur (kanske Johannes Evangelisten, som inspelade berättelsen), Kristus ger himmelrikets nycklar till Petrus och en bok till St Paul, och Mose bad med Aron och Hur.

I de centrala korsfästelsen scenen på den västra ansiktet, är Kristus avbildas som klätt och utan smärta (en typisk irländsk bild). Han flankeras av två soldater, spearbearer som genomborrar hans vänstra sida och en annan håller en käpp med en kopp, uppenbarligen representerar spongebearer. Mellan soldater och Kristi knän är två huvuden, kanske visar de två tjuvarna. Fågeln under Kristus fötter får representera Fenix, en symbol för uppståndelsen.

På höger arm korset är en skildring av Kristi uppståndelse, med vakter på knä på vardera sidan av graven och tre änglar bakom dem håller en liten figur som representerar själen. Korset är utjämnade med en sten replika av en gavelförsedda tak kyrka.

Längst ned i den västra ansiktet, tillsammans med två katter, är en inskription översättas som "En bön för Muiredach för vem (eller vem) korset gjordes."

West Cross
Den smalare West korset, som ligger nära det runda tornet i västra hörnet av området är 6,5 m hög, vilket gör det högsta höga korset i Irland. Även anor från början av 10-talet, är det mer slitna än Muirdach Cross, särskilt vid basen, vilket innebär att endast ett tiotal av de ursprungliga 50 paneler urskiljbara.

Bland kulisserna på östra ansiktet är: David dödar ett lejon och en björn, att offra Isak, David med Goliats huvud, och David knä framför Samuel. Läsbar scener på västra ansiktet är: uppståndelsen, de törnekronan, korsfästelsen, Jesu dop, Peter kapning av vaktens öra i Getsemane, och kyss av Judas.

North Cross
Det nordöstra hörnet av det komplexa är hem till den enklare North Cross, som troligen krossades av Oliver Cromwells styrkor. Den har bara ett fåtal ristningar, men gör en fin siluett på kvällen mot det runda tornet i bakgrunden.

Round Tower
Monasterboice runda torn är över 30m (110 fot) lång och var indelad i fyra eller fler våningar på insidan, i samband med stegar. I likhet med andra runda torn i Irland, var detta används som en klockstapel, vakttorn, och en tillflyktsort för munkar och värdesaker under tider av Viking attack. Register visar att inredningen gick upp i lågor i 1097, förstör många värdefulla manuskript och andra skatter. Tornet är för närvarande stängd för allmänheten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här och komihåg, du heter inte anonym det kan jag lova:

Namn:
Stamläsare?

E-m@il: (publiceras ej)

Skriv din blogg, så får du snart en kommentar tillbaka:

Kommentar:

Trackback